В сянката на Борисов

Медиапул: Бойко Борисов зад прожекторите на политиката

Вероятно стотици хиляди пъти името на Бойко Борисов се е появявало в последните 15 години до днес в българските медии. Хиляди са и снимките, на които той е на централното място. Стотици са появите му в централни и по-малки електронни медии, още толкова са интервютата с него и безброй са репортажите, където той е главен персонаж. Безспорно поне от десет години Борисов е най-популярната личност в България.

Знае се и за миналото му, макар и не толкова шумно, а някои факти около това минало са казвани тук и там под сурдинка, повечето пъти неофициално и обикновено от негови политически или икономически противници. Той не се е обяснявал, не е опровергавал, нито се е оправдавал. Защото тактиката му е била нападението, никога отбрана.

Известният журналист Иван Бакалов се е опитал да повдигне завесата над личността и миналото на Борисов, като е събрал в новата си книга „В сянката на Борисов“ факти и документи, както и множество снимки за това минало. Той се е опитал да отговори на редица въпроси, които обикновено се изговарят с известна ехидност и които не получават задоволителен отговор.

Самият Бакалов нахвърля някои от тези въпроси в анонса на корицата на книгата си и обещава отговор на тях. Какво се крие зад скандала с Мишо Бирата и подслушаните разговори? Какво свързва Бойко Борисов, Валентин Златев и Георги Първанов? Защо медиите обслужват Борисов? В какъв незаконен бизнес е участвал Бойко Борисов през 90-те години? Как неговата Цветелина Бориславова стана собственик последователно на две банки и каква е ролята на Борисов в това? С кои от т. нар. мутренски среди е бил съдружник и приятел?

Защо Бакалов се захваща с миналото на Борисов? Отговорът му е следният: Бойко Борисов ще има дълго политическо бъдеще и затова е добре да се знаят фактите от миналото и настоящето му, които медиите спестяват.

Бакалов признава: „Няма съмнение, че Борисов е с качества. Няма как човек да придобие голяма популярност и да печели избори, само защото някакви кукловоди в сянка са платили, за да го издигнат и лансират. Трябва да имаш качества. Той решителен, енергичен, самоуверен, говори с прости думи, което се харесва на фона на останалите политици. Но ако малкото му качества са впрегнати да прави поразии в държавата, не само няма смисъл от тях, ами той направо вреди“.

И продължава: „Тъй като медиите го обслужват, хората не виждат пълната картина на това, което става. Зад прерязаните лентички на пътни участъци и пречиствателни станции се крие провал в икономиката, катастрофа за културата, науката и образованието, здравеопазването. Хората се чудят къде да пращат децата си на училище, защото нивото е паднало страшно, лекари и сестри непрекъснато заминават за чужбина, а средната възраст в лекарската професията е близка до пенсионната. Театрите, киното, БАН, университети са смачкани, с орязани бюджети, някои направо ще бъдат закрити“.

„Все пак, проблемите в икономиката, които създаде това правителство, могат да се решат за 4-5 години. Но една криза в образование, наука и култура се преодолява за 25-30 години. Борисов нанесе щети, главно чрез съкращения в бюджета и ликвидация в науката, културата и образованието. Това ще стане ясно занапред“.

„За Борисов все още има илюзии, които постепенно ще се разсеят и накрая ще стане омразен, както Берлускони в Италия. Но дотогава има време. В следващите години той ще продължава да е от водещите политици в държавата, дори да загуби следващите избори“, казва още Бакалов.

Премиерата на книгата „В сянката на Борисов“ е в петък от 18 часа в „Яйцето“ в СУ „Св. Климент Охридски“.

От сайта Медиапул

6 коментара

 1. Снежана Кметова написа:

  След това управление кризата няма да е само в икономиката, науката и образованието. Най-лошото е че хората съвсем ще загубят надежда, ще намразят още повече институциите и държавата си, ще се увеличи носталгията по миналото, защото приликата между Тодор Живков и Бойко Борисов е толкова очебийна и това е една от причините поради която по-малко мислищите хора го харесват. Най-голямото зло ще е причинено на мисленето и манталитета на българите. Връщаме се много години назад, много жалко!!!!

 2. Име написа:

  kakvo zna4i >dori ako ne spe4eli vlasta< 6tom toi kaza 4e 6te opravlqva sledva6tite mandati zna4i 6te e taka

 3. kraso написа:

  tova za vlasta e malko sporno i zavisi i ot horata ne samo ot nego edna pti4ka prolet ne pravi

 4. Кобург Велчев написа:

  Но НЕ са само подслушванията !!!! Прикриватурата ИМИТИРА дейност. Накрая ще има едно голямо НИЩО, придружено с усмивка от ЦвЦв и ББ !!! Ето част от престъпленията на ГЕРБавата мафия :
  - прикриването на Бойко Борисов за престъплението по случая с Мишо Бирата от прикриватурата ???
  - откраднатите 2 милиарда лева наши здравни вноски от НЗОК ????
  - далаверите на пристанище Лосенец, за което БОЙКО даде концесия и привилегии на Лукойл, за да крадат и не плащат данъци и акцизи ???
  Държавата да си вземе пристанище РОСЕНЕЦ обратно от ЛУКОЙЛ мафията, на която Бойко Борисов го подари !!!!!!!!!!!!

 5. Рая написа:

  Едно голямо НИЩО! :) Даже е смешно!

 6. Кобург Велчев написа:

  Бойко Борисов стана и газова мутра !!! Този път Съветско-Путинска. Мутра и Троянски кон, едновременно. В изгода на червената мафия. Вече е ясно, че Бойко Борисов е пратеникът на товариш ПУТИН в Европа, в Брюксел. Напосредък ГЕРБаджията стана и много активен : предлага газови хъбове, все повече харесва Южен поток, тръбите на Руската мафия за газопровода продължават да пристигат на пристанището в Бургас, а нашите пари се харчат ……. Нали направихме голяма вноска за 50:50 в смесената компания. Даже и заем взехме, май….. И няма връщане назад. ОМВ – Австрия подписаха за 50 км газопровод на цена за 200 милиона евро. Това значи, че нашите 450 км трябва да струват около 2 милиарда евро, ако се строят изобщо…. Да, ама не – ние ще плащаме много над 4 милиарда, защото кражбите отдавна са започнали !!!! Бойко, ты комунист настоящий…… !!!!!

Вашият коментар


четири − = 1