В сянката на Борисов

Иван Бакалов: Борисов владее медиите с тоягата и моркова

Иван Бакалов. Снимка: в. Новината

Димка Кабаиванова
в. Новината

Амбицията да строи не е случайна, най-много се краде в строителството, казва пред в-к „Новината” Иван Бакалов, автор на сензационна книга за премиера

- Г-н Бакалов, в документалната Ви книга „Заговорите против Живков“ са разказите на хора от Политбюро, които са участвали в свалянето му на 10 ноември 1989 г. След срещите и разговорите с тях каква е Вашата оценка за ролята и мястото на Първия в тоталитарна България?

- Сега много хора казват, че при Живков беше добре. Ще цитирам генерал Цвятко Анев – убеден комунист, но лежал в затвора за заговор против Живков. Той каза пред мен: „При Живков беше добре не благодарение на него, а въпреки него”. Тепърва следващите поколения ще разберат, че Живков остави България не само с 11 млрд. долара дълг, но и в пълен фалит, който лъсна чак след неговото падане от власт. За фалита има документи – писма на шефа на БНБ Васил Коларов до Живков, в които описва конкретно катастрофата. Но те потънаха из Дело N4 и никой не им обръща внимание.

Ще мине време и следващи поколения ще дадат по-трезва оценка за този период. Сега сме свидетели на абсурд – уж десният Борисов казва, че Живков е колос в българската история. Това е демагогията – да говориш против комунистите, а да се прекланяш пред най-големия от тях и да се харесаш на поддръжниците му.

- Миналата година в анкета на БНТ българите класираха 9 септември 1944 г. за политическо събитие №1 в България през 20-и век, поставяйки 10 ноември 1989 г. на четвърто място. Как бихте коментирал този избор?

- Да, 9 септември е най-важното събитие за България през 20-и век. До този момент страната е в положение на война с Англия и САЩ, обявена от самата България, а не от тях. След тази дата от съюзник на фашистка Германия България става съюзник на СССР и коалицията срещу Хитлер. България изпраща войски срещу немските и поради това е задължена с по-леки репарации.

След тази дата страната приема комунистически сталински модел, макар и не изведнъж. Премахната е монархията, става република. Започва тотална национализация, уедряване на земята, индустриализация. Най-важният ефект от това е, че от страна с три четвърти селско население за 40 години става страна с три четвърти градско население. Независимо от нежеланите страничните ефекти на тази трансформация, това е прогрес. Мисля, че Александър Зиновиев – един от известните съветските дисиденти, оценяваше тази положителна страна на сталинския режим – изваждането на населението от селото и вкарването му в градовете.

След тази дата у нас настъпва период на комунистическа тоталитарна система за близо половин век. Хората са лишени от свободата да пътуват, да изразяват политически възгледи, да имат частна инициатива, няма и свобода на словото. 9 септември наистина е най-важната дата. Може би на второ място след нея трябваше да класират 10 ноември 1989 г., но след такъв тежък преход и обедняване е логично повечето хора да не харесват тази дата.

- Преди време немски вестник писа, че Борисов и Живков си приличат – и по популизъм, и по прагматизъм. Сравнявайки антропологичните им данни, известният автор на колажи в нета Владимир Дойчинов–Ладо изказа пред е-vestnik съмнения за родствена връзка между двамата. Каква беше Вашата реакция на това?

- Бойко Борисов сам си признава, че се е учил от Живков. Покрай писането на книгата научих, че са играли табла часове наред и Живков му е разказвал разни истории как е противопоставял едни на други подчинените си. Такива методи използва и Борисов сега. Очевидно е, че се е научил от Живков на селски хитрости и демагогия.

- „В сянката на Борисов“ е с прелюбопитно съдържание. Как намерихте документите и снимките, които публикувате в нея?

- Документите от фирмата „Тео Интернационал” АД, в която Борисов е съдружник с Румен Николов-Пашата, Иво Каменов от ТИМ и др., са изтеглени официално от Агенцията по вписванията и вече са публикувани от сайта „Биволъ”. Аз смятам, че само заради това в парламента внесоха поправки в закона, за да ограничат достъпа до регистрите на Агенцията по вписванията. Всички медии можеха да публикуват тези документи, но те не желаят.

През 1995 г. тази фирма е уличена в нелегално производство на цигари, направена е данъчна проверка с полиция, случаят е описан във вестниците. Тогава Борисов е бил неизвестен. Това не е спретнат компромат срещу него, защото тогава той още е господин Никой.

Документът от масонската ложа в книгата е само един от няколко. Те са дадени на два вестника, доколкото можах да установя, но само „Уикенд” пуска в края на 2010 г. документите, с които Младен Михалев-Маджо е станал масон. Никой не ги опроверга. Но заедно с него е имало и документи на Румен Николов-Пашата. За него никой не е пуснал нищо, защото е приближен на Борисов. Подписът му под клетвен лист, заедно с Маджо, съвпада с подписа му върху документите на фирма „Тео Интернационал”. Тези масонски документи (копия от листове, писани на пишеща машина), вече бяха стигнали до медиите, но за Пашата беше спестено. Не беше трудно да се добера до тях.

- Пишете, че сегашният ни премиер ще има дълго политическо бъдеще и затова е добре да се знаят фактите от миналото и настоящето му. През юли обаче социологът Ц. Томов категорично заяви, че ГЕРБ е в положение на свободно падане, което ще завърши с разгром на партията. Кое Ви даде основание да направите прогноза, различна от тази на Томов?

- На следващите избори Борисов ще загуби, няма да има толкова депутати в парламента, дори пак ГЕРБ да е най-голямата парламентарна група. Но няма да може да скалъпи мнозинство с „Атака”. Сините може въобще да не влязат в парламента. Борисов ще се изправи пред алтернативата да прави коалиция с БСП, а това няма да се случи. Ще се дръпне и в характерния си стил ще каже: „Айде, да ви видя сега, как ще се оправите”.

Следващото правителство ще е някаква сложна кърпена коалиция, която няма да се приеме добре, не на последно място и затова, че сегашното правителство ще остави тежко наследство. И след 2-3 години е възможно да има нови избори, и Борисов да се върне на бял кон. Ще се повтори случаят с Берлускони в Италия. Той се върна на власт с още по-стабилно мнозинство. Сега обаче Берлускони е омразен на повечето италианци. Но, за разлика от Борисов, Берлускони е предприемач, мениджър, капиталист с опит. А нашият е бивш бодигард с тъмно минало, пожарникарско образование, но природно надарен демагог. По-точно – лъжец. Той постоянно сипе лъжи, някои от които сам опровергава след това.

- Какво се крие зад прерязаните лентички на пътни участъци и пречиствателни станции?

- Излезе виц: „Тодор Живков е построил две Българии, а Бойко Борисов – три”. Значи хората се усещат. Борисов лъже открито за много от построените неща. Прословутата спортна зала, например, с която се хвали – теренът е даден от предишното правителство, то е отделило 107 млн. лева в бюджета, решението е от фeвруари 2008 г. Весела Лечева направи първата копка през 2009 г. Първоначално Борисов каза, че намалил цената с 10 милиона лева. Но сега има хора, които тайно свидетелстват, че цената е скочила на 130 млн. лева. Никой не пише, никой не смее да каже официално. А това са нашите пари.

Например на пресконференция в нощта след първия тур Борисов каза за метрото: „Хората не усещат, но за няколко години сме построили 38 км тунели в София”. Дебела лъжа. Метрото се строи от 1978 г., а се проектира от 1968 г. Досега работи само една линия от 15 км, а повечето й тунели са построени преди Борисов. Най-големите дължини тунели са още от социализма. Те години наред седяха празни, а някои още седят. Аз съм влизал в тях още преди 10 ноември като млад журналист. Сега някакъв самохвалко си приписва и построеното преди него. И амбицията да строи не е случайна. Най-много се краде в строителството.

За магистралите е цяла отделна тема. Те не трябва да се строят за сметка на наука, образование, здравеопазване. Хората вече се чудят къде да учат децата им, къде да се лекуват. Никой не иска  да става учител. Лекари и сестри заминават за чужбина, повечето са в предпенсионна възраст. А премиерът реже лентички.

- Според Вас през последните години сраснаха ли се медиите с политиката, наложен ли е вече тоталитарният модел, когато всичките се дирижираха от един център?

- Да. Отделил съм 40 страници от книгата с примери за отношенията на Борисов с медиите – и с журналистките включително. В Италия Берлускони владее медиите, но там не спират да пишат срещу него, постоянно го вкарват в скандали. И прокурори го разпитват постоянно. А тук никой нищо не пише за Борисов. Как може нашите медии да пишат за любовните афери на Берлускони, а да не пишат за любовните афери на Борисов?

Основният механизъм, по който Борисов владее медиите, е прост – тоягата и морковът. Вижте кои предавания в телевизии си позволяват да кажат нещо срещу Борисов: едно шоу остана – на Слави Трифонов. Предаването на Светла Петрова го преместиха в по-ранен час, за да му намалят зрителите. И тя напусна. На Мира Баджева предаването – също. Но тя остана. Положението е близо до това по време на социализма, когато в студио влизаха само „правилни” гости и се задаваха само „правилни” въпроси. Впрочем, самият Живков навремето каза цинично, че „добрият журналист е този, който пише не това, което е, а това, което трябва”.

- Върна ли се страхът при управлението на Борисов? Нарушени ли са принципите на демократичната държава?

- Да, страхът се върна. Пример – в една избирателна секция в Монтана присъствала шефката на правната комисия на парламента Искра Фидосова и направила нечуван скандал: разкрещяла се на журналистка – кореспондентка на Дарик радио, наричала я „курво”, дръпнала й картата. Когато журналистката поискала от над 10 очевидци да й свидетелстват, те всички замълчали. Това е така навсякъде из България.

По селата преди изборите обикаляха хора на ГЕРБ с черни джипове, плашеха хората. Страха го забеляза и бившият американски посланик Джеймс Пардю, който каза, че никога преди не е имало такова сплашване. Пардю е висш разузнавач и висш дипломат от САЩ. Той не е тук случайно и не говори случайни неща. Той казва това, което Вашингтон мисли. САЩ вече не подкрепят Борисов и го смятат за заплаха за демокрацията.

От в. Новината

17 коментара

 1. Питащият написа:

  Пъдарят на Тато и Царят е нашенският Путин. Проблемът е, че никой не протестира. Сценаристите на политическото шоу, което трябва да мине за демокрация пускат нови и нови мюрета, политически проекти, които отчитат настроенията и очакванията на тъпия електорат, но ще изпълнят поръчката на продуцентите.

 2. валентина написа:

  Иване , изваждането на хората от селото в страна като БГ не е никакъв прогрес- това доведе до лумренизация ,до пауперизация или както казва Харалан александров- до „безуспешно урбанизирани селяни“. Унижожено бе селското стопанство, което хранеше България, издигнаха се дотираните до безкрай и замърсяващи природата комбинати…традициите бяха забравени, добрите патриархални семейни отношения също.Мутрите след 10 ноември са плод именно на този процес- деца, родени от „урбанизирани селяни“, оставени на улицата и прибрани от „народната власт“ в разни пансиони за изпълняване на енйни поръчки…..панелните квартали също са плод на този „прогрес“- с остъклените балкони и висящите по тях луканки и чушки…. и още нещо много важно- селяните, идващи в градовете не възприеха градската култура, а донесоха там лошите неща от селото- необразоваността, недостатъчно високата хигиена и т.н……а да не говорим за АПК-тата през 70-те години, които катастрофално промениха демографския облик….

 3. валентина написа:

  Освен това българският селянин в мнозинството си не дойде в градовете доброволно, по силата на нормалния процес на урбанизация, а принуден- отнеха му земята, добитъка и той нямаше с какво да се препитава на село!!! Горянското движение, първото антикомунистическо масово въоръжено движение в Източна Европа е именно против този процес!!!!

 4. Georgi Ignatov написа:

  Не ни помага да плачем като осиротели вдовици ,а да потърсим изход и спасение от тази ситуация. По4ти всички знаем че сме излъгани и продължават да ни лъжат. Ако някои ми докаже че този свят не изграден върху лъжа сте му се поклоня,, но съм сигурен че няма такъв.Има изход но няма да го намерите в този свят. Библията казва че този свят е осъден от Бога и се чака времето на изпълнението на присъдата.Погледнете фактите не са ли потвърждение на това което казва БИБЛИЯТА Предупреждавам скептиците да не го свързват това мое изявление с религията а с ИСТИНАТА която е сам Исус Месията и спасителя на всички, които вярват в Него,не наблюдавате ли че тези мафиоти които са окупирали властта и ви пият кръвта много упорито пазят хората от вярата в Истината.Ще ти предложат всякаква друга религия ,комунистическа ,атеистична мюсюлманска Ню-ечи Йога…….но не Жив Христос които възкръсна от мъртвите и сега управлява седящ от дясно на Отеца в Небесни места.Знаете ли що не го обичат мафиотите и невярващите, щото не могат да подкупят неговата справедливост и не могат да го детронират защото Той е вечния Цар на Царете. Премахнаха вероучението от училищата и нямат намерение да го възстановят това е ключа. Ти не можеш да победиш един истински вярващ човек а само можеш да го убиеш.Той знае как да се бори и да победи .Аз победих за себе си и се опитвам да помогна и на другите но гледам че повече са избрали пътя на Донкихотовците.Какво помогна Боби Цанков ,комунисти идеалисти ,хумнни организации от всякакъв вид журналистически статии писане на книги и протести.Никой не може да спре вървежа на този свят, но може да се спаси от него за да не погине вечно.Дявола и неговите слуги се страхуват само от Истинския ХРИСТОС ,защото тай го победи вече.За скептиците и обзетите от гордост читатели казвам нямате право на обективно мнение или да отричате това което казвам, ако сериозно не сте изследвали тази тема в нейното историческо потвърждение.Разбира се всеки е свободен да изразява каквото мнение си иска,но ако то не помага с нищо за решаване на проблема е по добре да си го спести.

 5. Божидар Крапчев написа:

  Просто невероятно е как интелигетни на на пръв поглед хора могат така да затънат в блатото на комунистическата мръсна пропаганда. От 22 години за пръв път имаме МЪЖ начело на тази безродна тълпа и вие го оплювате, защото отряза чешмичките, през които наливахте бездънните си бандитски гъла. Затова го плюете, а не му помагате с един ход дори, д един лев, с една дума. Няма друга алтернатива сега и за близките 10 години. Ще търпите и тогава ще видите, ако изобщо имате очи да гледате, че той е спасил България. Или искате Станишевци, Куневица или Гоце? Няма кой да ви чуе вече. Примирете се и ако имате капка съвест – помагайте, или поне не пречете с отровните си приказки и долни козни.

 6. Илиян Делов написа:

  Бойко Борисов е недоразумение. Менте. Наивници са се хванали за него като удавници за сламка и варват като в Господ, че той „ще ни оправи“. Ще оправи себе си. Това с оправянето вече сме го гледали. Този човек е мутра, с престъпно минало, а за настоящето му ще разберем след време. Некомпетентен, необразован, арогантен и резултата вече се вижда. България не е била по-зле в последните 15 години.

 7. Име написа:

  dsaas

 8. Миро написа:

  Браво Иване,
  а къде беше твоята будна съвест през всичките тези години досега… или може би ти се дразниш само на определени хора срещу определени причини ти стават много непоносими. Неще не ми се струваш последователен… От 20 години преход тоя ли ти е най-черния, ами тия които направиха мутрите, раздадоха куфарчетата и създадоха олигарсите в БГ, те не са ли достойни за твоето искренно възмущение ??? Наистина са много въпросите, които остават след като се прочете „творбата ти“, много но във всички посоки….

 9. Иван Бакалов написа:

  По повод въпроса на горния къде съм бил през всичките тия години. Тук бях, и писах непрекъсното за всичко това – мутрите, куфарчетата, олигарсите. И Бойко Борисов е мутрата, част от всичко това, която постигна цялата власт. Сега, за разлика от преди, вече не може да се пише заа тези неща по вестници, затова и го събрах в книга. Но на хора, които не четат, е бузсмислено да обяснявам. Или на активисти на ГЕРБ и застъпници на Борисов.

 10. Снежана Кметова написа:

  За съжаление не само активисти и застъпници на ГЕРБ са се прехласнали пред простащината и наглостта на Бойко Борисов. Българският бабаитлък е толкова изразителна национална черта , че голяма част от хората са готови да се гърчат в мизерия, да загубят свободата и достойнството си /между тях интлектуалци, журналисти, спортисти/, че едните се кефят на простотиите, които постоянно ръси по медиите и където му падне, даже и чужбина, а другите са се превърнали в лакеи, готови да целуват дори и земята по която стъпва техния кумир, само и само да се възползват от блоговолението му. Колко жалки трябва да сме, за да търпим това?

 11. Селянин написа:

  Имам едно предложение, което съм сигурен, че комунистическите деца и внуци /които са на всички властови позиции в страната ни/ няма да приемат и това е: 1. Всички коментиращи да споменат поне дали са от комунистически семейства и от там нататък да имат право да коментират, защото съм на 100 % убеден, че всички заставащи на страната на ББ са абсолютно облагодетелствани комунистически отрочета или тяхни подставени лица. Според мен лично България никога в своята история не е била в такова унизително състояние да бъде управлявана от неграмотен и безкрайно нахален човек, който се хвали с убийството на единия си дядо, а нищо не споменава за другия, както и за баща си. Наглец. Българите са имали стройна система за избор на ръководни кадри в исторически план, а от идването на комунистите на власт у нас цари беззаконие и простащина.

 12. 12324 написа:

  ewyhgrtj nj m0/ v78.655b

 13. Мариянка Станева написа:

  От Здравко Стоянов до Иван Бакалов:
  „…От мен и читателите като мен чуй: за щастие или нещастие до днес, за двадесет и две години България не е получавала по честен политик от Борисов! Не казвам добър, умен, далновиден …. а честен! Признавам че е първичен, недодялан… див ако искаш…. но честен!!!
  Пак ще бъде предпочетен и догодина пред перфидните и отвратителни Станишевци, Миковци, Кадиевци и т.н…… Това е!
  На изпроводяк…. нищо лично…. с пожелания за всичко най добро, успехи най различни и до нови срещи!“
  Цялото писмо – тук:
  http://www.facebook.com/notes/kapka-popova/%D0%B2-%D1%81%D1%8F%D0%BD%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%B2/3732594468543

 14. Мариянка Станева написа:

  Здравко Стоянов го е казал много добре. „…Не казвам добър, умен, далновиден …. а честен! Признавам че е първичен, недодялан… див ако искаш…. но честен!!!“
  От честност имаме нужда! От честност и от обективност. Да посочваме и слабостите, но да виждаме и доброто. А не да се оплюва всичко наред. Понякога като гледам как образовани хора и кадърни журналисти, които навремето съм уважавала, не дават обективни оценки, а изкарват отгоре само чернилка, се чудя дали изобщо има смисъл някой да се мъчи да сложи някакъв ред в тази държава… Такъв човек трябва да е луд… Или може би не?!

  http://marystaneva.blog.bg/politika/2011/05/09/a-ti-kakyv-si-lud-li-si-ili-si-geroi.744210

 15. boetca написа:

  Абе Мариянче, ти в кой свят живееш! Твоя идол Б.Б. честен, честен ама в ушите и не бъди толкова черногледа.Знаеш ли,че благодарение на Него хората вече не могат да си купуват хляб,да не говорим за лекарства, а не забравяй че трябва и да се живее! И ако не ми вярваш, заповядай да ти покажа анти-човешкото Му отношение. Тогава може би ще ти просветне!

 16. иван написа:

  Формулата на петте П-ПАРИ,ПОЛИТИКА,ПРОСТИТУЦИЯ,ПИЕНЕ и ПРОПГАНДА не се прави от прости жора, но е предназначена за прости хора и обслужвана от прости хора.После „оти ги ручахме жабетата“. Колкото до журналистиката-въпрос-къде е тя.На килимчето-всички до един.

 17. Име написа:

  na Borisov i GERB im pomagat amerikantsite. te shte im kupqt i izborite.

Вашият коментар


5 × четири =