В сянката на Борисов

Въпроси и отговори

Тук следват отговори на най-често задаваните въпроси към автора на книгата Иван Бакалов (за него виж тук):

Въпрос: Кой седи зад (кой ви плати за) тази книга?

Отговор: Седя само аз. Оказаха ми помощ приятели с подготовката за печат, редакция и др. Снимките съм събирал от фотографи, които познавам от дългогодишната си работа като журналист. Те знаят колко пъти им звънях да ги питам за едно-друго. Останалото са събирани факти в последните години, които медиите някак не публикуваха или споменаваха накратко и с манипулации.


Въпрос: Кои ви бяха информатори за събраното в книгата? Не ви ли даде компромати Алексей Петров?

Отговор: Не. Алексей Петров нито го познавам, нито съм го срещал някъде, нито го смятам за достоверен източник на информация. Отношението си към него като към мутра и съмнителен бизнесмен изразих в статии още по времето, когато той беше шеф в ДАНС (виж тук и тук). Когато се махна от ДАНС и го арестуваха, много смелчаци писаха против него. Той и Борисов някога са били в добри отношения, имали са съвместни бизнес начинания, после настъпва разрив, завършил с арести. Върху Петров има натрупани много негативи покрай медийния шум при ареста му, към него има определени нагласи, затова не мога да търся такъв човек за информатор за книгата, защото той може да компрометира всичко, което съм написал.
В книгата също така няма информатори от типа на покойните автори Георги Стоев и Боби Цанков. Тях също не смятам за достоверни източници. Дори съм дал един пример в книгата с епизод, описан от Боби Цанков.
Книгата е анализ на официални факти, някои дори документирани с протоколи в министерския съвет и парламента, документи от фирми, които не са секретни. Разбира се, разговарял съм и с хора, но при сегашната конюнктура в държавата всички се страхуват и съм спестил някои имена.

Въпрос: Откъде намерихте тези документи, които публикувате в книгата?

Отговор: Документите от фирмата „Тео Интернационал” АД, в която Борисов е съдружник с Румен Николов -Пашата, Иво Каменов от ТИМ и др., са изтеглени официално от Агенцията по вписванията и вече са публикувани от сайта „Биволъ”, но в нито едно печатно издание. Аз смятам, че само заради това в парламента внесоха поправки в закона, за да ограничат достъпа до регистрите на Агенцията по вписванията. Всички медии можеха да публикуват тези документи, но те не желаят. През 1995 г. тази фирма е уличена в нелегално производство на цигари, направена е данъчна проверка с полиция, случаят е описан във вестниците. Тогава Борисов е бил неизвестен. Това не е спретнат компромат срещу него, защото тогава още е господин никой, откъде някой ще предвиди, че един ден ще стане премиер на държавата.
Документът от масонската ложа в книгата е само един от няколко. Те са дадени на два вестника, доколкото можах да установя, но само „Уикенд” пуска в края на 2010 г. документите, с които Младен Михалев-Маджо е станал масон. Никой не го опроверга. Но заедно с него е имало и документи на Румен Николов-Пашата. За него никой не е пуснал нищо, защото е приближен на Борисов. Подписът му под клетвен лист, заедно с Маджо, съвпада с подписа му върху документите на фирма „Тео Интернационал”. Тези масонски документи (копия от листове, писани на пишеща машина), вече бяха стигнали до медиите, но за Пашата беше спестено. Не беше трудно да се добера до тях.

Въпрос: Защо не сте проучили и не сте написали нищо за твърдението, че на царя и НДСВ са платили значителна сума, за да назначи Бойко Борисов за главен секретар на МВР?

Отговор: Все пак съм се опитвал в книгата да работя с факти, а не със слухове. За доста слухове съм анализирал доколко са достоверни. В повечето случаи са просто слухове. Конкретно за този няма никакви доказателства. И успехът на Борисов в политиката не може да се обясни с това, че някой е платил да го направят главен секретар и да го издигнат. Има много подобни легенди за Борисов. Шансовете да се проверят и проучат не са големи, при положение, че той държи цялата власт и от него се страхуват всички.

Въпрос: Не смятате ли, че все пак Борисов е добър политик, успява в много начинания, опитва се да направи нещо добро за България?

Отговор: Пътят към ада е покрит с добри намерения. Няма съмнение, че Борисов е с качества. Няма как човек да придобие голяма популярност и да печели избори, само защото някакви кукловоди в сянка са платили, за да го издигнат и лансират. Трябва да имаш качества. Той решителен, енергичен, самоуверен, говори с прости думи, което се харесва на фона на останалите политици. Но ако малкото му качества са впрегнати да прави поразии в държавата, не само няма смисъл от тях, ами той направо вреди.

Тъй като медиите го обслужват, хората не виждат пълната картина на това, което става. Зад прерязаните лентички на пътни участъци и пречиствателни станции се крие провал в икономиката, катастрофа за културата, науката и образованието, здравеопазването. Хората се чудят къде да пращат децата си на училище, защото нивото е паднало страшно, лекари и сестри непрекъснато заминават за чужбина, а средната възраст в лекарската професията е близка до пенсионната. Театрите, киното, БАН, университети са смачкани, с орязани бюджети, някои направо ще бъдат закрити.
Все пак, проблемите в икономиката, които създаде това правителство, могат да се решат за 4-5 години. Но една криза в образование, наука и култура се преодолява за 25-30 години. Борисов нанесе щети, главно чрез съкращения в бюджета и ликвидация в науката, културата и образованието. Това ще стане ясно занапред.
За Борисов все още има илюзии, които постепенно ще се разсеят и накрая ще стане омразен, както Берлускони в Италия. Но дотогава има време. В следващите години той ще продължава да е от водещите политици в държавата, дори да загуби следващите избори.

Въпрос: Не ви ли е страх? В България има убити автори на книги (Георги Стоев, Боби Цанков), има пребити журналисти (Огнян Стефанов)?

Отговор: Не. Имам някои опасения, но чак страх. Смятам, че хора с моята професия трябва непрекъснато да показват на хората, че не се страхуват. Когато в медиите се поддават на страх, това влошава климата в обществото като цяло. Да, при управлението на Борисов настъпи страх. Това има много тежки последствия дори за икономиката. Хората губят инициатива, активност. Това е връщане към времето на тоталитарната държава, когато хората бяха командвани и им беше забранена всяка инициатива. Свободата е най-движещата сила в едно общество. Борисов посегна на свободата, злоупотребява с властта си и нарушава принципите на демократичната държава. Трябва да покажем, че не ни е страх и да не мълчим, когато посягат на правата ни.
А споменатите убити автори Георги Стоев и Боби Цанков – това са хора, които се движеха в мутренските среди, общуваха с гангстери и бандити, имаха с тях някакви взаимоотношения и бизнес. Същото се отнася и за жестоко пребития Огнян Стефанов. Вечерта, когато го нападат,той си тръгва след среща с Брендо, няма да пояснявам кой е той.
Аз с такива хора не съм се срещал, не се срещам и нямам никакви взаимоотношения. Разбира се, това още нищо не значи. Но заради книгата повече се притеснявам не от самия Борисов, а от хора около него, които се възползват от сегашното статукво и богатеят, а книги като моята им нарушават спокойствието.

Въпрос: Какво е това издателство e-press, което издава книгата ви?

Отговор: Това е моя запазена марка за име на издателство. Издателят съм аз. Нямам намерение занапред да издавам много книги. Когато се наложи, ще издам някоя подобна. От „В сянката на Борисов” съм отпечатал малък стартов тираж, което не струва много. Ако книгите се продадат, ще отпечатам нов тираж. Това е практика на всички издателства. Получих покана от две издателства те да ми издадат книгата, но отказах. Предпочитам да не ме свързват с никого в това начинание.

Въпрос: Защо книгата излиза точно за изборите? Случайно ли е това?

Отговор: Книгата НЕ излиза точно за изборите. Съзнателно изчаках да мине първият тур на изборите, преди да я пусна на пазара и да пусна съобщения в интернет. Официалната премиера беше след втория тур на изборите. Книгата трябваше да излезе още юли, август, но закъсня.