В сянката на Борисов

Иван Бакалов: Борисов владее медиите с тоягата и моркова

Иван Бакалов. Снимка: в. Новината

Димка Кабаиванова
в. Новината

Амбицията да строи не е случайна, най-много се краде в строителството, казва пред в-к „Новината” Иван Бакалов, автор на сензационна книга за премиера

– Г-н Бакалов, в документалната Ви книга „Заговорите против Живков“ са разказите на хора от Политбюро, които са участвали в свалянето му на 10 ноември 1989 г. След срещите и разговорите с тях каква е Вашата оценка за ролята и мястото на Първия в тоталитарна България?

– Сега много хора казват, че при Живков беше добре. Ще цитирам генерал Цвятко Анев – убеден комунист, но лежал в затвора за заговор против Живков. Той каза пред мен: „При Живков беше добре не благодарение на него, а въпреки него”. Тепърва следващите поколения ще разберат, че Живков остави България не само с 11 млрд. долара дълг, но и в пълен фалит, който лъсна чак след неговото падане от власт. За фалита има документи – писма на шефа на БНБ Васил Коларов до Живков, в които описва конкретно катастрофата. Но те потънаха из Дело N4 и никой не им обръща внимание.

Ще мине време и следващи поколения ще дадат по-трезва оценка за този период. Сега сме свидетели на абсурд – уж десният Борисов казва, че Живков е колос в българската история. Това е демагогията – да говориш против комунистите, а да се прекланяш пред най-големия от тях и да се харесаш на поддръжниците му.

– Миналата година в анкета на БНТ българите класираха 9 септември 1944 г. за политическо събитие №1 в България през 20-и век, поставяйки 10 ноември 1989 г. на четвърто място. Как бихте коментирал този избор?

– Да, 9 септември е най-важното събитие за България през 20-и век. До този момент страната е в положение на война с Англия и САЩ, обявена от самата България, а не от тях. След тази дата от съюзник на фашистка Германия България става съюзник на СССР и коалицията срещу Хитлер. България изпраща войски срещу немските и поради това е задължена с по-леки репарации.

След тази дата страната приема комунистически сталински модел, макар и не изведнъж. Премахната е монархията, става република. Започва тотална национализация, уедряване на земята, индустриализация. Най-важният ефект от това е, че от страна с три четвърти селско население за 40 години става страна с три четвърти градско население. Независимо от нежеланите страничните ефекти на тази трансформация, това е прогрес. Мисля, че Александър Зиновиев – един от известните съветските дисиденти, оценяваше тази положителна страна на сталинския режим – изваждането на населението от селото и вкарването му в градовете.

След тази дата у нас настъпва период на комунистическа тоталитарна система за близо половин век. Хората са лишени от свободата да пътуват, да изразяват политически възгледи, да имат частна инициатива, няма и свобода на словото. 9 септември наистина е най-важната дата. Може би на второ място след нея трябваше да класират 10 ноември 1989 г., но след такъв тежък преход и обедняване е логично повечето хора да не харесват тази дата.

– Преди време немски вестник писа, че Борисов и Живков си приличат – и по популизъм, и по прагматизъм. Сравнявайки антропологичните им данни, известният автор на колажи в нета Владимир Дойчинов–Ладо изказа пред е-vestnik съмнения за родствена връзка между двамата. Каква беше Вашата реакция на това?

– Бойко Борисов сам си признава, че се е учил от Живков. Покрай писането на книгата научих, че са играли табла часове наред и Живков му е разказвал разни истории как е противопоставял едни на други подчинените си. Такива методи използва и Борисов сега. Очевидно е, че се е научил от Живков на селски хитрости и демагогия.

– „В сянката на Борисов“ е с прелюбопитно съдържание. Как намерихте документите и снимките, които публикувате в нея?

– Документите от фирмата „Тео Интернационал” АД, в която Борисов е съдружник с Румен Николов-Пашата, Иво Каменов от ТИМ и др., са изтеглени официално от Агенцията по вписванията и вече са публикувани от сайта „Биволъ”. Аз смятам, че само заради това в парламента внесоха поправки в закона, за да ограничат достъпа до регистрите на Агенцията по вписванията. Всички медии можеха да публикуват тези документи, но те не желаят.

През 1995 г. тази фирма е уличена в нелегално производство на цигари, направена е данъчна проверка с полиция, случаят е описан във вестниците. Тогава Борисов е бил неизвестен. Това не е спретнат компромат срещу него, защото тогава той още е господин Никой.

Документът от масонската ложа в книгата е само един от няколко. Те са дадени на два вестника, доколкото можах да установя, но само „Уикенд” пуска в края на 2010 г. документите, с които Младен Михалев-Маджо е станал масон. Никой не ги опроверга. Но заедно с него е имало и документи на Румен Николов-Пашата. За него никой не е пуснал нищо, защото е приближен на Борисов. Подписът му под клетвен лист, заедно с Маджо, съвпада с подписа му върху документите на фирма „Тео Интернационал”. Тези масонски документи (копия от листове, писани на пишеща машина), вече бяха стигнали до медиите, но за Пашата беше спестено. Не беше трудно да се добера до тях.

– Пишете, че сегашният ни премиер ще има дълго политическо бъдеще и затова е добре да се знаят фактите от миналото и настоящето му. През юли обаче социологът Ц. Томов категорично заяви, че ГЕРБ е в положение на свободно падане, което ще завърши с разгром на партията. Кое Ви даде основание да направите прогноза, различна от тази на Томов?

– На следващите избори Борисов ще загуби, няма да има толкова депутати в парламента, дори пак ГЕРБ да е най-голямата парламентарна група. Но няма да може да скалъпи мнозинство с „Атака”. Сините може въобще да не влязат в парламента. Борисов ще се изправи пред алтернативата да прави коалиция с БСП, а това няма да се случи. Ще се дръпне и в характерния си стил ще каже: „Айде, да ви видя сега, как ще се оправите”.

Следващото правителство ще е някаква сложна кърпена коалиция, която няма да се приеме добре, не на последно място и затова, че сегашното правителство ще остави тежко наследство. И след 2-3 години е възможно да има нови избори, и Борисов да се върне на бял кон. Ще се повтори случаят с Берлускони в Италия. Той се върна на власт с още по-стабилно мнозинство. Сега обаче Берлускони е омразен на повечето италианци. Но, за разлика от Борисов, Берлускони е предприемач, мениджър, капиталист с опит. А нашият е бивш бодигард с тъмно минало, пожарникарско образование, но природно надарен демагог. По-точно – лъжец. Той постоянно сипе лъжи, някои от които сам опровергава след това.

– Какво се крие зад прерязаните лентички на пътни участъци и пречиствателни станции?

– Излезе виц: „Тодор Живков е построил две Българии, а Бойко Борисов – три”. Значи хората се усещат. Борисов лъже открито за много от построените неща. Прословутата спортна зала, например, с която се хвали – теренът е даден от предишното правителство, то е отделило 107 млн. лева в бюджета, решението е от фeвруари 2008 г. Весела Лечева направи първата копка през 2009 г. Първоначално Борисов каза, че намалил цената с 10 милиона лева. Но сега има хора, които тайно свидетелстват, че цената е скочила на 130 млн. лева. Никой не пише, никой не смее да каже официално. А това са нашите пари.

Например на пресконференция в нощта след първия тур Борисов каза за метрото: „Хората не усещат, но за няколко години сме построили 38 км тунели в София”. Дебела лъжа. Метрото се строи от 1978 г., а се проектира от 1968 г. Досега работи само една линия от 15 км, а повечето й тунели са построени преди Борисов. Най-големите дължини тунели са още от социализма. Те години наред седяха празни, а някои още седят. Аз съм влизал в тях още преди 10 ноември като млад журналист. Сега някакъв самохвалко си приписва и построеното преди него. И амбицията да строи не е случайна. Най-много се краде в строителството.

За магистралите е цяла отделна тема. Те не трябва да се строят за сметка на наука, образование, здравеопазване. Хората вече се чудят къде да учат децата им, къде да се лекуват. Никой не иска  да става учител. Лекари и сестри заминават за чужбина, повечето са в предпенсионна възраст. А премиерът реже лентички.

– Според Вас през последните години сраснаха ли се медиите с политиката, наложен ли е вече тоталитарният модел, когато всичките се дирижираха от един център?

– Да. Отделил съм 40 страници от книгата с примери за отношенията на Борисов с медиите – и с журналистките включително. В Италия Берлускони владее медиите, но там не спират да пишат срещу него, постоянно го вкарват в скандали. И прокурори го разпитват постоянно. А тук никой нищо не пише за Борисов. Как може нашите медии да пишат за любовните афери на Берлускони, а да не пишат за любовните афери на Борисов?

Основният механизъм, по който Борисов владее медиите, е прост – тоягата и морковът. Вижте кои предавания в телевизии си позволяват да кажат нещо срещу Борисов: едно шоу остана – на Слави Трифонов. Предаването на Светла Петрова го преместиха в по-ранен час, за да му намалят зрителите. И тя напусна. На Мира Баджева предаването – също. Но тя остана. Положението е близо до това по време на социализма, когато в студио влизаха само „правилни” гости и се задаваха само „правилни” въпроси. Впрочем, самият Живков навремето каза цинично, че „добрият журналист е този, който пише не това, което е, а това, което трябва”.

– Върна ли се страхът при управлението на Борисов? Нарушени ли са принципите на демократичната държава?

– Да, страхът се върна. Пример – в една избирателна секция в Монтана присъствала шефката на правната комисия на парламента Искра Фидосова и направила нечуван скандал: разкрещяла се на журналистка – кореспондентка на Дарик радио, наричала я „курво”, дръпнала й картата. Когато журналистката поискала от над 10 очевидци да й свидетелстват, те всички замълчали. Това е така навсякъде из България.

По селата преди изборите обикаляха хора на ГЕРБ с черни джипове, плашеха хората. Страха го забеляза и бившият американски посланик Джеймс Пардю, който каза, че никога преди не е имало такова сплашване. Пардю е висш разузнавач и висш дипломат от САЩ. Той не е тук случайно и не говори случайни неща. Той казва това, което Вашингтон мисли. САЩ вече не подкрепят Борисов и го смятат за заплаха за демокрацията.

От в. Новината